L’skeleton català pren impuls
Sota la direcció d’Ander Mirambell i Bernat Buscà, l’equip de la RFEDH d’skeleton que inclou els pilots de tecnificació de la FCEH segueix avançant amb objectius ambiciosos a la vista. Les joves esportistes catalanes Paula Raúl i Clàudia Camacho així com el càntabre Adrián Rodríguez, els integrants definitius.
No és habitual veure Ander Mirambell donant instruccions des de la banda, al costat del seu preparador físic, Bernat Buscà. Ambdós supervisen la tècnica de sortida de Paula Raúl, esportista del nou projecte d’skeleton engegat per la Real Federación Española Deportes de Hielo (RFEDH) i la FCEH.
Asseguda, esperant el seu torn, hi ha Clàudia Camacho, l’integrant més jove de l’equip. Ambdues s’entrenen al CAR de Sant Cugat, on progressivament van descobrint i interioritzant un esport que, fins fa poc i en gran manera, desconeixien.
L’equip el completa l’únic component masculí, Adrián Rodríguez, que s’entrena per la seva banda a distància, des de la seva Cantàbria natal.
Ander Mirambell busca relleu
Com ha reiterat en diverses ocasions, el pilot català desitja deixar una herència esportiva, crear una continuïtat en l’skeleton més enllà de la seva figura. I ara s’hi estan posant unes sòlides bases. Mirambell analitza alguns dels eixos principals del projecte.
Capacitats dels futurs pilots
“Un pilot d’skeleton ha de tenir un cap especial i ser camaleònic per adaptar-se a diferents situacions. És per això que els esportistes van passar tants filtres fins a arribar al més interessant, l’entrevista personal”.
“El que volem és sumar baixades perquè agafin experiència i confiança. És la manera de combatre el respecte que produeix llançar-se amb el trineu. Respecte, que no por”.
JJ.OO. Beijing 2022
“És un repte molt difícil però realista. Si no haguéssim vist condicions en la Paula i la Clàudia no ens hi hauríem posat. De moment, però, hem d’anar cremant etapes”.
Qui és qui
Paula Raúl (22 anys, Manresa)
Què n’opina Ander Mirambell:
“Té un historial acadèmic excel·lent, amb una intel·ligència destacable. Físicament té el prototip perfecte de pilot d’skeleton i ara és moment de sumar-hi el potencial que ha demostrat en l’atletisme”.
Què n’opina ella mateixa:
“L’Ander i jo som de Manresa i més d’una vegada ja m’havia convidat a provar l’skeleton. En aquest esport has de buscar amplitud i força, tot el contrari del salt de tanques, però el que sí que porto de sèrie és la tècnica”.
Clàudia Camacho (17 anys, Molins de Rei)
Què n’opina Ander Mirambell:
“El que vaig veure d’ella a St. Moritz (en la primera concentració al gel) és innat, no calia que li expliqués la línia perfecta perquè ja la feia. Té un instint molt valuós”.
Què n’opina ella mateixa:
“Sincerament no en sabia res de l’skeleton però vaig fer una cerca ràpida per Internet i de seguida em va atrapar. Pel gel, per l’entorn on es disputa i, sobretot, per la velocitat, que està en el meu ADN”.
Adrián Rodríguez (22 anys, Castro Urdiales)
Què n’opina Ander Mirambell:
“És un esportista excepcional amb una actitud exemplar, i compte amb una sortida molt ràpida. Ja li he dit que a aquest pas em jubilarà aviat. En el seu cas és difícil que el veiem als JJ.OO. de 2022 per l’exigència del circuit masculí, però el 2026 segur que sí”.
Bernat Buscà, control i experiència
Si Ander Mirambell és una peça fonamental del projecte, no ho és menys el seu tècnic i preparador físic, Bernat Buscà. “Tenia clar que no em tiraria a la piscina sense ell” afegeix Mirambell. Gran coneixedor de la tècnica i el rendiment, entre altres àrees de l’esport, de les seves paraules transmet confiança i il·lusió, però també prudència.
L’evolució del rendiment
“En el nostre cas, el rendiment depèn de dues grans àrees: l’arrencada en la sortida, on hem fet progressos molt importants; i l’adaptació al gel, com pilotaran a cada circuit”.
“La condició atlètica que tenen els tres és imprescindible, perquè la tècnica i l’estratègia ja hi haurà temps per millorar-ho. S’ha d’ajuntar el talent de la velocitat amb la percepció del pilotatge”.
L’skeleton, en ràpida evolució
“Aquest esport avança ràpid i ja ha canviat respecte als inicis de l’Ander. Ara els pilots són més forts i ràpids i el material també ha millorat molt. Pràcticament cada any se superen rècords en gairebé tots els circuits. I a Catalunya tenim les condicions que tenim, que clarament són inferiors”.
A la conquesta d’Amèrica
El titular, tan suggerent, surt de la boca d’Ander Mirambell. Una bona manera de definir un dels grans objectius de l’equip per a la temporada 2019-2020.
I és que els tres joves esportistes viatjaran als Estats Units a l’octubre per competir en dues Copes Amèrica, “on el resultat serà secundari i es buscarà sumar baixades. Al final, competir allà serà el premi al treball realitzat els mesos anteriors. Serà com el fi de festa” explica Mirambell.
Però la temporada encara tindrà un segon gran objectiu: el Mundial Júnior, que tindrà lloc a Winterberg (Alemanya) el 8 i 9 de febrer de 2020.