Judith Lluent, directora d’orquestra a la Copa del Món
L’experimentada professional catalana va exercir de Delegada Tècnica (DT) a les Finals de Copa del Món d’Esquí Alpí, celebrades amb molt èxit el passat mes de març a Grandvalira (Andorra). Un càrrec d’alta responsabilitat i exigència concedit directament per la FIS després de 9 anys d’esforç.
Com vas viure aquesta experiència a Andorra?
Va ser una experiència brutal on vaig poder treballar transversalment en totes les disciplines i, en línies generals, crec que l’organització va ser perfecte. A més, gràcies a la tasca realitzada per l’estació amb el manteniment de la neu, vam aconseguir que la competició pogués tirar endavant sense problemes.
Era la teva primera vegada en un esdeveniment d’aquesta magnitud?
Com a delegada tècnica havia estat a unes Finals de Copa d’Europa, però no havia arribat tan amunt a escala mundial. Per ordre d’importància tenim els Jocs Olímpics i, segurament després, ja vindrien unes Finals de Copa del Món.
I com reps una notícia com aquesta?
Va ser a la reunió de delegats tècnics que convoca anualment la FIS, que serveix per actualitzar reglaments, comentar novetats i també distribuir les competicions. He de reconèixer, però, que ja m’havien arribat veus que em feien pensar que podia arribar aquesta possibilitat.
Com s’arriba a aquest càrrec?
Al final no és una decisió que estigui a les meves mans, perquè la pren la FIS, però hi pot influir. La trajectòria acumulada, la manera d’exercir les tasques en competició, potser la meva proximitat…
Sens dubte no és fàcil sortir escollit entre l’ampli ventall de professionals que formen aquest sector.
Està clar, i per a mi és un premi després de 9 anys exercint de DT per a la FIS i d’haver treballat en proves diverses. A Espanya som uns 6 delegats tècnics FIS, una xifra similar a la d’Andorra, però a França o Itàlia en són més. Crec que el nivell dels DT a Espanya és bo, i sense anar més lluny el president de la FCEH, l’Oscar Cruz, ho va ser en Copa del Món.
Sovint parlem molt del DT però realment quines funcions té?
D’entrada és el garant que la competició es desenvolupi conforme el reglament. O dit d’una altra manera, és l’àrbitre que fa valdre les normes, valida els resultats, valora l’estat de la neu, certifica els elements de seguretat necessaris, etc.
I per on es mou durant el transcurs de la competició?
Sempre està a la pista. Arriba a primera hora, abans que corredors i tècnics, i col·labora amb els diferents membres del comitè organitzador. Comparteix idees amb el director i coordinador de la prova, amb els traçadors i amb tot professional involucrat. El DT ha de tenir un rol inclusiu on no se li caiguin els anells si ha de col·locar una xarxa o agafar un trepant.
I en cas de dubte, a l’igual que en el futbol, podem recórrer al VAR de l’esquí.
Sí, en Copa del Món és obligatori disposar d’un servei de revisió d’imatges. En el cas de les Finals d’Andorra, la meva mà dreta i encarregada del visionat va ser el DT andorrà Jordi Fius. Però no sempre disposem d’això i, a vegades, ha de ser un tècnic que hagi vist aquella acció de primera mà qui suggereixi si s’ha comès o no una falta.
Què diries que és el més complicat d’aquest càrrec?
Que no se t’escapi res (riu). El DT ha d’estar present en molts fronts, fins i tot abans que comenci la prova, ja que ha d’estar present al sorteig per validar-lo, certificar que les quotes per països i els punts FIS són correctes, les llicències, etc.
Per on ha de començar algú que vulgui sentir els teus passos?
Hi ha una escala de càrrecs que s’ha d’anar superant. Jo vaig començar com a DT catalana i vaig fer els cursos de la FCEH que et donen accés a proves nacionals de categories inferiors. Posteriorment, quan s’obre la convocatòria, pots realitzar les proves teoricopràctiques que et permetran ser delegat nacional. I la mateixa escala funciona en l’àmbit internacional.
És qüestió d’anar pujant esglaons, doncs.
Sí, molts DT vénen del món de la competició, ja sigui com a corredors o tècnics, i poden aprendre sobre la marxa. Els reglaments són públics i tu mateix pots anar llegint i aprenent les normes abans de provar-ho oficialment.
Les Finals de Copa del Món d’Andorra es van tancar amb una valoració molt positiva. Creus que això pot afavorir a una possible candidatura olímpica Pirineus – Barcelona?
Ja només per un factor de proximitat n’estic segura que sí. És una manera de fer veure a importants països alpins com Àustria, Suïssa, Alemanya, Itàlia i França que aquí, igual que als Alps, també podem tenir unes condicions excel·lents de neu. Des de certes zones es té una imatge del sud que ve a dir que no tenim neu i no sabem esquiar. I això no és cert, com queda demostrat.