GEiEG: Bressol de l’esport i la cultura a Girona
No hi ha gaires clubs catalans que puguin exhibir un segle d’història. El GEiEG (1919-2019) és un d’ells, i amb un esperit especial. De sentiment associatiu, esportiu i cultural, la seva connexió amb Girona el converteixen en un motor social entre els gironins. Més de 13.000 socis i 23 seccions l’avalen, entre elles una d’esquí plenament activa.
El setembre de 1919, uns quants companys gironins es van reunir a les golfes d’un pis de la Plaça de la Independència de la ciutat de Girona, on es va elaborar un primer esborrany dels estatuts del GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí).
Probablement sense ser-ne del tot conscients, aquells emprenedors estaven posant les arrels d’un projecte que presenta unes xifres majúscules, més enllà del centenari d’història. En l’actualitat, el club disposa d’uns 13.000 socis, dels quals 2.500 estan federats. I d’aquest darrer col·lectiu, aproximadament un miler són dones.
“Al GEiEG sempre hem impulsat l’esport femení, fins i tot quan es pot dir que gairebé ningú més ho feia. De fet, amb motiu del centenari hem realitzat una tasca de documentació que ens ha permès trobar una foto d’hoquei femení dels anys 30”, explica el seu president, Francesc Cayuela.
Esport femení i esport inclusiu. Amb aquest últim el club també hi realitza una aposta ferma amb el desig que l’esport pugui arribar a tothom sense barreres de per mig.
.
El Club disposa de 13.000 socis, dels quals 2.500 estan federats. Tots ells gaudeixen de les vint-i-tres seccions actives
.
En l’actualitat hi ha actives fins a 23 seccions, amb esports tan variats com l’atletisme, el bàsquet, l’hoquei patins, la pesca, les botxes i, també esclar, l’esquí, entre moltes altres.
L’esquí del GEiEG, amb l’esport de base
En sintonia amb la filosofia del club, l’equip d’esquí del GEiEG té en l’esport base la seva pedra filosofal. Valors com el companyonia, l’amistat i la cultura de l’esforç són primordials, i així s’intenta transmetre als més petits de la casa, que comencen a apassionar-se per la neu gràcies a l’escola d’esquí.
La secció també disposa d’un equip de competició, on els esquiadors participen en proves del calendari FCEH. “El que volem és formar esquiadors, que gaudeixin de l’esquí més enllà del resultat. La competició pura no és un objectiu en si mateix”, raona el responsable de la secció, Ferran Garcia.
La formació impartida als esportistes també es planteja amb vista al futur, per realitzar altres tasques: “No és casualitat que molts dels monitors i tècnics que estem ara al club han estat abans esportistes de l’entitat”, comenta Garcia.
“Fem Girona”, més que un eslògan
“El GEiEG és un dels pilars fonamentals de la Girona contemporània. La seva existència està plenament incorporada i arrelada a l’imaginari contemporani de la ciutat, és com un fet adquirit”, afirma el director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal. I és que són moltes les veus que, amb motiu del centenari, han reivindicat la importància del club en el dia a dia de la capital gironina.
.
“El GEiEG serà el que vulguin els gironins. Molts dels socis han heretat l’amor pel club de generació en generació” – President, Francesc Cayuela
.
“El GEiEG és Girona i serà el que vulguin els gironins. El nostre futur? Està garantit sempre que els gironins vulguin que seguim existint”, confirma el president Cayuela. Tant és així que la vinculació de molts dels actuals socis amb el club s’ha heretat per tradició familiar, de generació en generació.
Formar part del GEiEG és un sentiment, com demostra que un bon nombre de socis no participen en activitats però volen formar part igualment del Grup, com és conegut popularment el club, perquè creuen en el projecte i els seus valors.
Sens dubte, del GEiEG en destaca la seva estructura polièdrica, que dificulta que se’l pugui etiquetar d’una manera convencional: “Som un club excursionista, esportiu, cultural, social, de lleure… Toquem molts vessants, sent l’esportiu el predominant per nombre de practicants, però també tenim el nostre grup de coral i dansa, entre altres”.
Complir 100 anys d’història significa, tanmateix, haver passat per episodis inevitablement complicats, com la mateixa guerra civil espanyola. “Lògicament va ser una època molt dura on el club va perdre part de la seva massa social a causa de la repressió franquista. Com a institució, patim l’asfíxia del règim, que volia absorbir-nos. De fet, el club gairebé desapareix”, relata Cayuela.
.
Del centenari als nous temps
A més d’èpoques passades complicades per motius polítics i socials, el GEiEG també ha hagut de superar les dificultats econòmiques. I en la subsistència econòmica de club hi tenen un paper fonamental els seus socis.
“És cert que sempre hem rebut ajudes institucionals, però aquestes només suposen una cinquena part del pressupost total del club, que ronda els 5 milions d’euros. Tota la resta ens ve dels socis, la publicitat que puguem fer, els patrocinadors i les activitats de lucre que organitzem. Sabem el que és passar per èpoques de vaques magres, aquí no es regala res”, assegura el president.
També en ocasió d’aquest centenari, Francesc Cayuela ha posat èmfasi en el replantejament del model de club a mitjà termini, de gran importància per garantir la viabilitat del club en tots els sentits.
“El GEiEG és un club d’esport i cultura però no un club de serveis. Lògicament hem de prestar uns serveis de qualitat que ens permetin tirar endavant l’esport amateur i de base, que és completament deficitari. Si volem mantenir uns preus populars, ho hem de poder compensar amb nous recursos”, explica Cayuela.
I aquí és on, segons el president, ha d’entrar en joc el diàleg i la visió de futur compartida amb les altres institucions i òrgans responsables. “Creiem en aquest model, que a més és molt català, però per tirar-lo endavant hem d’asseure’ns tots plegats, des de l’administració més gran a la més petita, i definir quin és el model esportiu català que volem. I dins d’aquest, quin paper han de jugar clubs com el nostre. Hem d’aplegar esforços i aprofitar més i millor els recursos”.