Els esports d’hivern i l’olimpisme, protagonistes del BCN Sports Film

foto

En el marc del destacat festival cinematogràfic, el Museu Melcior Colet va acollir ahir la projecció de la pel·lícula Crossing Beyond sobre els Jocs Olímpics d’Hivern PyeongChang 2018, no sense abans emfatitzar la importància d’impulsar col·lectivament el projecte olímpic Pirineus – Barcelona.

Un any i quatre mesos després dels Jocs Olímpics d’Hivern de PyeongChang, el major i més prestigiós espectacle mundial dels esports d’hivern va tornar a situar-se en primer pla. Va ser durant la tarda d’ahir al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, on es va projectar la pel·lícula “Crossing Beyond”, centrada en els Jocs celebrats a Corea del Sud.

El film formava part del BCN Sports Film Festival i no hi va faltar el president de la FCEH, Oscar Cruz, que va estar acompanyat del secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras; la presidenta de la Fundació Barcelona Olímpica i comissionada d’Esports de l’Ajuntament barceloní, Marta Carranza; així com el president de la RFEDH, Frank González, i l’esportista Ander Mirambell.

El valor del projecte olímpic Pirineus – Barcelona va ser l’eix vertebrador del torn de paraula previ a la projecció. “Som conscients de la dificultat d’acollir uns JJ.OO. però és un somni que estem fent realitat. A més de l’Ander, segur que a Beijing 2022 tindrem molts més esportistes catalans en competició” va destacar Oscar Cruz.

Per la seva part, Gerard Figueras va relatar quina ha de ser l’essència que vehiculi i faci viable el projecte olímpic català: “Amb el nou model impulsat pel CIO, els Jocs han de ser un trampolí per desenvolupar projectes esportius al territori. Pirineus – Barcelona és un repte que lidera la Generalitat de Catalunya perquè va més enllà de Barcelona i ha de permetre donar eines i oportunitats al territori”.

El record olímpic de Barcelona 92’ no va passar desapercebut en els parlaments, com va ressaltar el pilot d’skeleton, Ander Mirambell: “Espero que el somni olímpic es torni a viure el 2030 amb els esports d’hivern. Mentrestant, hem de facilitar el camí perquè la gent jove pugui arribar a ser olímpica. Jo em plantejo quatre anys més per deixar una herència, i a Beijing espero no competir sol”.

Una catarsi a PyeongChang 2018

Per a alguns esportistes, els Jocs Olímpics viscuts l’any passat van ser molt més que un esdeveniment de primera magnitud mundial. PyeongChang va ser una fita més en la trajectòria de persones que van veure en l’esport una eina per combatre múltiples obstacles.

Des d’un esquiador afganès a una saltadora d’esquí austríaca, un pilot d’skeleton ghanès, un rider britànic i una jugadora d’hoquei gel coreana. Tots ells troben en l’esport un mètode per superar les seves limitacions, pròpies o imposades, per anar més enllà de la frontera.

A vegades literalment, ja que la pel·lícula dirigida pel coreà Yi Seung-jun mostra com els Jocs Olímpics de PyeongChang van ser testimonis d’un fet històric: la participació conjunta i sota la mateixa bandera de Corea del Sud i del Nord, que van competir com a un sol equip en hoquei gel femení.

 

Crèdits d’imatges: Jordi Estruch