El biatló català comença a afinar la punteria

foto

L’espectacular modalitat que combina esquí de fons i tir va celebrar, el passat cap de setmana, el Campionat d’Espanya a les renovades instal·lacions de Candanchú, amb la participació de la catalana Marta Bosch. A més, Víctor Carrasco també s’està preparant per fer el salt a la competició.

“M’ha sobtat la duresa del biatló. Esquiar amb una carrabina de tres quilos i mig a l’esquena costa. Però és un esport que enganxa i genera molta adrenalina. En les dues curses que he fet, he acabat amb ganes de més”, ens explica Marta Bosch (18/12/1980).

L’esportista catalana, del Club Canicross Les Franqueses (CCLF), ha debutat aquesta temporada en el biatló, modalitat amb una trajectòria més escassa tant a Catalunya com a Espanya, però que, actualment, està immersa en un pla de desenvolupament de promoció i tecnificació. En bona part, gràcies a la renovació del camp de tir de Candanchú –única pista homologada d’Espanya- i l’aposta de la FADI Aragó i la RFEDI.

Del múixing al biatló     

Precisament, Candanchú va ser escenari del Campionat d’Espanya el passat 12 i 13 de març, on Marta Bosch tot just hi va disputar la seva segona prova. Anteriorment, el 26 i 27 de febrer, en la mateixa estació, va debutar en el Campionat d’Aragó/Navarra.

.

.

“Tot va començar l’agost de 2021, quan vaig realitzar el curs de biatló organitzat per la FADI Aragó i la RFEDI. Així vaig aconseguir la formació teòrico-pràctica per poder manipular una carrabina i la llicència F de tir esportiu”, comenta l’esportista nascuda a Oliana. 

Habitualment, Bosch s’entrena a l’Stadium Spainsnow de Candanchú, on agraeix el suport de l’entrenador de tir del CETDI d’Aragó, Michel Galay, que l’ha ajudat a introduir-se en aquest esport. Tot i això, espera trobar una estació més propera on poder entrenar, com la de Font-Romeu.

En un esport que combina l’exigència cardiovascular amb la precisió quirúrgica del tir en carrabina, Bosch esmenta la concentració com a element clau per al bon rendiment. “Has d’estar focalitzat tota l’estona. Un error et porta a ser desqualificat, un tir fallat en sprint comporta realitzar una volta extra. Es necessita una preparació física i mental exigent”, emfatitza.

En això últim, a la urgellenca no n’hi falta, ja que fa una dècada que practica el múixing en diverses modalitats, entre skijoring, bikejoring i canicròs. Amb experiència estatal i internacional, és la vigent campiona d’Espanya de skijoring.

Rebaixar pulsacions

Sens dubte, com a espectador, un dels moments més espectaculars del biatló és la transició de l’esquí de fons al tir. Aquell moment on, en qüestió de pocs segons, l’esportista ha de ser capaç de controlar la fatiga i la respiració per tenir el cap fred i encertar el tir amb la carrabina de precisió sobre blancs estàtics, a una distància de 50 metres.

“Abans d’entrar al camp de tir baixem el ritme i aprofitem el moment de treure’ns els pals i col·locar-nos correctament per fer petits descansos i sincronitzar la respiració. Marcar un ritme en la respiració abans de cada tir serà clau per obtenir un bon resultat”, afegeix.

.

.

Marta Bosch segueix els passos d’altres esportistes catalans que van dedicar-se al biatló en el passat, com Mariona Aubert, que fou campiona d’Espanya entre el 2002 i el 2005.

A més de Bosch, pròximament podem veure un nou debut d’un esportista català en biatló. També procedent del múixing, on acumula un gran palmarès i ha estat campió d’Europa i del món de bikejoring, Víctor Carrasco (14/01/1990) ja té la llicència per poder competir i s’està acabant de preparar abans de fer el salt a la competició. “Estic entrenant el tir al Club de Tir Precisió Manresa, i l’esquí ja fa anys que el practico habitualment a l’hivern. Ara falta acabar de combinar-ho tot i millorar la tècnica”, comenta l’esportista de l’Asociación Española de Muhers (AEM).

.

Fotografies: FADI Aragón