Esports paralímpics
Esports paralímpics
Biatló
-
És un esport que barreja dues competicions en una, l’esquí de fons i el tir. Els esportistes poden participar en categoria asseguda (SIT), categoria de peu (ST) i categoria deficient visual (VI) en funció del seu impediment físic. Dins d’una mateixa categoria SIT, ST o VI els esquiadors competeixen en funció de la limitació que la seva discapacitat els causa. Per exemple, dins de la categoria d’esquiadors en cadira (SIT) es diferencien aquells que tenen una limitació de les funcions del tronc i les cames, d’aquells que tenen un deteriorament en les cames però el control normal del tronc.
- Curta distància 7, 5 km homes i 6 km dones SIT , ST, VI.
- Mitja distància 12, 5 km homes i 10 km dones SIT , ST, VI.
- Llarga distància 15 km homes i 12, 5 km dones SIT, ST, VI.
El programa paralímpic consta de tres proves:
En funció del recorregut, els esportistes s’aturen diferents vegades a la zona de tir. Disposen de cinc trets per donar a un blanc situat a 10 metres. Cada tir errat és penalitzat amb segons extra, que s’afegeixen al temps total. El competidor amb el menor temps es penja la medalla de campió.
Cúrling
- És practicat per atletes sense mobilitat o amb mobilitat reduïda i els 10 equips participants han d’estar formats per esportistes d’ambdós sexes. El cúrling en cadira de rodes va entrar per primera vegada en la competició paralímpica en els Jocs d’Hivern de Torino 2006. En el terreny hi ha dos cercles concèntrics de diferents colors i cada equip ha de llançar 8 pedres de granit i intentar col·locar-les el més a prop del cercle interior. Els punts s’atorguen en funció de la proximitat i del nombre de pedres situades prop de la diana i de la puntuació total surt l’equip guanyador. Les úniques variacions fetes a les regles dictades per la Federació Mundial de Cúrling són la prohibició d’escombrar i la possibilitat d’ajudar-se d’un estic per fer el llançament.
Esquí Alpí
- En aquesta modalitat de l’esquí dels esportistes participen en les diferents disciplines olímpiques en tres grups depenent de la seva discapacitat física: categoria asseguda (SIT), categoria de peu (ST) i categoria deficient visual (VI). Els esquiadors competeixen utilitzant el factor de correcció que és un percentatge determinat pel grau de discapacitat del participant que s’aplica sobre la marca que realitza. Els atletes amb deficiència visual (VI) competeixen seguint un guia que els va indicant a través de senyals d’oïda el traçat a seguir. Els atletes utilitzen material que s’adapta a les seves necessitats com l’ús d’un sol esquí, una cadira amb un esquí o aparells ortopèdics. Les disciplines paralímpiques de l’esquí alpí són les mateixes que les olímpiques:
- Descens SIT , ST, VI
- Eslàlom SIT , ST, VI
- Eslàlom Gegant SIT, ST, VI
- Súper Gegant SIT , ST, VI
- Súper Combinada SIT, ST, VI
També es practica el Para Snowboard Cross de peu (ST), conegut també com snowboard adaptat. El practiquen esportistes amb deficiències en la part superior del cos. Aquesta disciplina començarà a formar part dels Jocs Paralímpics en la propera edició dels JJPP de Sotxi 2014.
Esquí de fons
- Va ser un dels primers esports que es van disputar en els primers Jocs Paralímpics d’Hivern de Örnsköldsvik 1976. Els competidors es divideixen en tres categories , els discapacitats que competeixen en una cadira anomenada ” sit Ski ”, els que competeixen de peu i els esportistes amb una deficiència visual que van precedits d’un guia. Tots els esquiadors competeixen utilitzant el factor de correcció. Les disciplines en què es competeix són:
- Mitja distància: 10 km masculins / 5 km femenins SIT , ST, VI
- Llarga distància: 15 km masculins / 12 km femenins SIT , ST, VI
- Llarga distància: 20 km masculins / 15 km femenins SIT , ST, VI
- Sprint SIT, ST, VI
- Relleus: 4 x 2,5 km masculins / 3 x 2,5 km femenins
L’esquí nòrdic està regulat pel Comitè Paralímpic Internacional i la seva normativa és una adaptació del reglament de la Federació Internacional d’Esquí (FIS).
Hoquei gel
- És practicat per persones amb discapacitat física en les seves extremitats inferiors. En lloc de patins, els jugadors fan servir uns trineus que permeten que la pastilla passi per sota. A més s’utilitzen dos estics que serveixen perquè el competidor pugui desplaçar-se pel terreny de joc i per disparar a porteria. Els partits es disputen en tres temps de 15 minuts i participen sis jugadors per equip. El programa paralímpic inclou un torneig masculí de vuit equips. Guanya l’equip que venç tots els partits, inclosa la final.
Documentació
Calendari
- Sense documents
Documentació
Llistat de substàncies prohibides i antidopatge
Resultats i competicions
Competicions
Últimes notícies d'esports paralímpics
- 15-02-2022 - Pol Makuri disputarà els Jocs Paralímpics de Pequín 2022
- 24-02-2021 - ASTRID, el documental més personal d'Astrid Fina
- 02-08-2019 - Alba Coma: "Amb la neu ens vam donar una segona oportunitat"
- 08-05-2017 - Silvana Mestre guardonada amb el V Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras 2017
- 08-04-2017 - Tot a punt a Baqueira Beret per celebrar els Campionats d'Espanya d'Snowboardcross i Skicross
- Veure més